Arbetslöshets- och socialförsäkringen även för egenföretagare

Att starta och driva en verksamhet förutsätter många gånger ekonomiskt chanstagande. Det är inte alla som sitter på en fet checkbok, tvärtom tvingas många nyföretagare tömma sparkontot och ibland även låna pengar för att komma igång med sin affärsrörelse. Men vad händer egentligen om företaget går omkull? Vem betalar då hyra, mat och räkningar? Och hur skall amorteringar och betalningar av ränta på företagslånet kunna göras?

En utbredd missuppfattning är att man som egenföretagare fullständigt saknar skyddsnät. Precis som andra samhällsborgare har man möjlighet att bli medlem i a-kassan dock krävs det att du kan övertyga arbetslöshetskassan om att du faktiskt är arbetslös för att kunna erhålla ersättning.

För att behålla en större del av din nuvarande lön kan du även teckna inkomstförsäkring genom fackförbund eller ett privat försäkringsbolag.

Om du saknar a-kassa och ditt företagande brakar ihop har finns möjligheten att ansluta sig till Alfakassan. Som arbetssökande har du sedan rätt till ersättning i maximalt 300 dagar. Skulle du efter denna period inte klarar av att försörja dig själv, finns möjligheten att ansöka om ekonomiskt bistånd tidigare kallat socialbidrag.

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *