Investerare

En av de största utmaningarna när man ska starta ett företag är att hitta kapital. Om man inte har något eget kapital att skjuta till är en lösning att hitta investerare eller affärsänglar. Det första steget när du ska börja jakten på investerare är att skriva en solid affärsplan. Affärsplanen är ett verktyg för dig för att kommunicera ditt företag till potentiella investerare. På så sätt ser investerarna att du har tänkt igenom ditt bolag och att du har rimliga mål samt en stabil ekonomi. I affärsplanen skall du även presentera hur mycket kapital du behöver från investeraren och hur du planerar att investera det. Nästa steg är att bestämma dig för vilken typ av investerare som du vill ingå samarbete med. Till exempel kan du få ett mindre lån för att köpa in ny utrustning. Du kan även låta investeraren gå in med kapital i utbyte mot en andel i ditt bolag och därigenom en andel av bolagets vinst. Det finns flera andra modeller av investering du kan utnyttja – se till att vara tydlig med vilken du vill använda i affärsplanen. När du har en affärsplan och en idé kring vilken sorts utbyte du vill göra med investeraren är det dags att försöka komma i personlig kontakt med investerare.

För att komma i kontakt med investerare är det viktigt att nätverka inom din bransch. Du kan börja prata med kunder och affärspartners för att förhoppningsvis komma i kontakt med en investerare som besitter det kapital eller den kunskap du letar efter. Du kan också prova att besöka entreprenörsprofilerade universitet och högskolor då de ofta har kopplingar till investerare. Ett annat sätt att komma i kontakt med investerarna är att använda internettjänster som ibland endast hjälper dig att medla kontakten med investerare och ibland låter användare investera sitt kapital direkt i bolaget via nätet. Detta kallas för crowdfunding och är ett fenomen som blir allt större.

Om du redan har bevisat dina färdigheter inom entreprenörskap genom att ha grundat ett framgångsrikt bolag och har nya idéer kan det vara värt att ta kontakt med en riskkapitalfirma. Fördelen med riskkapitalfirmor är att de ofta har mycket stort kapital att skjuta till och stora erfarenheter från att investera. Därmed kan de göra en bra bedömning av din affärsplan och bidra med stor kompetens. Många riskkapitalfirmor letar efter investeringar som kan generera tre till tio procent avkastning inom tio års tid. Ofta föredrar de små bolag som har chans att börsintroduceras på sikt alternativt bli uppköpta av ett större bolag.

Möjligheterna med att få en investerare ombord är många men man bör inte tänka endast på hur mycket pengar du kan få in i ditt bolag. Investerare kan också bidra med kompetens och kontakter som kan vara värda mycket mer än pengar. Du bör också begrunda att investeraren inte bara ger dig sina pengar och lutar sig tillbaka. Investeraren förväntar sig att få avkastning på sitt kapital och det blir därmed en press på dig att leverera.