Få och behåll investerarna på kroken

Det är inte ovanligt att ekonomin sätter begränsningar för utvecklingen i företaget. Speciellt i uppstarten av verksamheten är det ofta svårt att få tillgång till nödvändigt kapital. Ett alternativ till att ta lån är då att söka en investerare.

En fördel med att hitta en affärsängel istället för att låna pengar från banken, är att du då även får en kompanjon som vill se din idé lyckas lika mycket som du själv. I Sverige finns det både mindre och större investerare. Privata investerare kan du hitta genom Svenska riskkapitalföreningen (SVCA). ALMI är ett statligt bolag som kan hjälpa dig hitta riskkapital till ditt bolag.

Kom ihåg att du inte är ensam om att vilja söka pengar till ditt projekt, du är blott en i raden av många hungriga entreprenörer som all inget hellre vill än att förverkliga sina drömmar. Med denna vetskap blir det än viktigare att noga planera hur du skall presentera ditt företag och dig själv.

 1.  Ta reda på så mycket som möjligt om dina potentiella investerare. Läs på hur de arbetar och vad de investerat i tidigare. Fundera på varför just detta riskkapitalbolag/denna affärsängel skulle passa din verksamhet.
 2. Bli en verklig expert på ditt eget företagande. Vad är din vision, var befinner du dig just nu och vart är det du vill komma. Hur ser siffrorna ut i dagsläget, vilken utveckling kan man förvänta sig och hur kommer kapitalet att användas. Förbered dig rigoröst.
 3. Förbered din pitch. Det första intrycket är mycket avgörande och därför är en bra säljpitch viktig för att du skall lyckas ge rätt bild av dig och ditt företagande. Hur du bör lägga upp din pitch beror mycket på hur du är som person, men några saker som kan vara bra att tänka på är:- Använd ett enkelt språk.
  – Fatta dig kort och kärnfullt.
  – Använd gärna anekdoter eller berättelser från vardagslivet för att beskriva dina produkter/tjänster.
  – Visa tydligt på kundnyttan.
  – Visa hur du utmärker dig gentemot dina konkurrenter.
  – Demonstrera produkternas funktionalitet.
  – Bjud in dina potentiella investerare att delta i konversationen, låt dem titta, känna och prova din produkter.
  – Var beredd på att svara på frågor av alla slag.
 4.  Inför uppträdandet är det viktigt att du ser till att få tillräckligt mycket sömn, klä dig professionellt och vara ut i god tid. Att man blir nervös inför presentationen är inte ovanligt, men räta på ryggen och försök fokusera på det du vill leverera. Dra ner på tempot och tala i en lugn takt. Om du har svårt för muntliga presentationer, kan det vara klokt att öva inför vänner och bekanta innan du möter investerarna.
 5. Viktigast av allt är att du behåller en positiv inställning oavsett hur din presentation blir mottagen och huruvida investerarna är villiga att punga ut med pengarna eller inte.

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *